Het Zeekadetkorps

Het Zeekadetkorps is een maritieme jeugdvereniging voor jongens en meisjes tussen de 9 en de 18 jaar. Zeekadetkorps Nederland bestaat in totaal uit 19 korpsen, verspreid door heel Nederland.

Dienstvakken

Als zeekadet ben je geen passagier maar een bemanningslid. Bij alles wat aan boord te doen is, leveren de kadetten hun bijdrage.
Aan boord zijn een heleboel dingen die gedaan moeten worden om alles draaiende te houden. Voordat je kunt gaan varen moet alles gecontroleerd worden. Er moet een route uitgestippeld worden, de motoren moeten worden gestart, er moet genoeg eten en drinken aan boord zijn, dan pas kunnen de trossen los worden gegooid. Zo ben je samen bezig en kun je nadien trots zijn op hetgene je weer hebt bereikt.
Als we niet op het water zijn zitten we ook niet stil. Om te kunnen varen moet je vaartuig wel in goede staat zijn. Daarom worden er allerlei voorbereidingen getroffen om op een later moment te kunnen varen. Maar behalve de mensen die zich bezighouden met het varen zijn er natuurlijk ook mensen die zich bezighouden met het eten. Als je de hele dag actief bezig bent moet er natuurlijk wel een goede, maar ook lekkere maaltijd op tafel staan!

Om dit allemaal op een georganiseerde manier voor elkaar te krijgen hebben we de taken verdeeld over verschillende dienstvakken. De dienstvakken die we bij het Zeekadetkorps kennen zijn: De operationele dienst, de logistieke dienst en technische dienst.

Operationele dienst

De operationele dienst is onderverdeeld in de nautische dienst en de verbindingsdienst.

Logistieke dienst

De logistieke dienst is onderverdeeld in een administratief deel en een deel dat onder andere het eten verzorgd.

 

 

Technische dienst

Dit dienstvak richt zich op alle technische installaties aan boord van een schip. Hierbij kun je denken aan de hoofdmotor, hulpmotoren, hijsinstallatie, elektrische apparatuur, etc. Als ‘machinist’ zorg je samen met het team van de technische dienst er voor dat het vaartuig kan varen. Tijdens kampen en vaartochten zorg je dat de motoren optimaal lopen, tijdens onderhoud help je om bijvoorbeeld een motor uit elkaar te halen, of simpelweg olie te verversen. Door theorielessen leer je de basis en door de praktische kant van de opleiding kun je uiteindelijk zelf de motoren starten en zelfs grotendeels onderhouden.

Vanaf Zeekadet der tweede klasse kun je verschillende dienstvakken kiezen die aansluiten bij jouw interesses.

Opleidingen

Binnen het zeekadetkorps zijn er verschillende opleidingen om onze kadetten te leren wat het is om een zeekadet te zijn en natuurlijk wat het leven aan boord in houd. In de verschillende dienstvakken zijn verschillende opleidingen te vinden. Zo heeft men de hofmeester opleiding voor de logistieke dienst, machinisten opleiding voor de technische dienst en sloepgast opleidingen voor de nautische dienst. Deze opleidingen worden brevet opleidingen genoemd.
Naast de opleidingen in de verschillende dienstvakken zijn er ook opleidingen tot zeekadet, van aspirant tot zeekadet der eerste klasse.

Rangen en standen

Van Zeekadet der 3e klasse tot en met Zeekadetofficier der 1e klasse

Bij het zeekadetkorps dragen we een uniform, dat lijkt op het uniform van de marine. En net als bij de marine en de koopvaardij kennen we aan boord van het korpsschip zogenaamde standen en rangen. Dat is handig, want elke stand of rang is herkenbaar aan onderscheidingstekens op de uniformen en die maken duidelijk wat je van de ander kunt en mag verwachten aan kennis, vaardigheden, ervaring en verantwoordelijkheden.

De Commandant heeft de leiding bij een zeekadetkorps en hij of zij wordt daarin bijgestaan door een aantal officieren. De onderofficieren vormen het middenkader.

Binnen het zeekadetkorps kennen we de volgende rangen en standen:

Als nieuw lid bij het zeekadetkorps begin je als aspirant.

Werkpak

De kleding die we op ‘normale’ korpsdagen dragen noemen we het werkpak. Het werkpak bestaat uit een blauwe werkbroek en werkhemd en een ‘witje’. Als het wat kouder is kun je hier ook nog een donkerblauwe commandotrui en/of een donkerblauw fleecevest bij dragen. Onder het werkpak dragen we zwarte werkschoenen.
Naast dat we er door deze kleding allemaal hetzelfde uit zien is het ook erg handig, zo wordt je eigen kleding niet vies tijdens het werk dat je verricht! Bovendien zit het werkpak makkelijk, waardoor je zonder problemen mee kunt doen aan alle activiteiten.

Uniform

Soms hebben we een bijzondere gelegenheid, bijvoorbeeld de start van het landelijke zomerkamp, de bevorderingen tijdens de ouderavond of helpen we bij de Nationale Dodenherdenking op De Dam. Tijdens deze belangrijke bijeenkomsten dragen we natuurlijk niet onze normale kleren, maar dragen we ons nette pak, het uniform.

Kader & Vrijwilligers

Ons korps kan niet functioneren zonder een kader en vrijwilligers!
Een vrijwilliger kan op onregelmatige basis gevraagd worden om iets te betekenen voor het korps. Een vrijwilliger kan bijvoorbeeld de klussen doen waar op zaterdag geen tijd voor is.
Een kaderlid vervult tijdens korpsdagen een belangrijke rol in het geven van lessen en het begeleiden en ondersteunen van de kadetten. Een kaderlid wordt op regelmatige basis ingezet. Hij of zij krijgt hiervoor een rol met de daarbij behorende rang/stand. Het is van belang dat een kaderlid enthousiast met kinderen kan omgaan en hen iets waardevols wil leren. Affiniteit met de maritieme wereld is natuurlijk een pre. Hij of zij zal deel gaan uitmaken van een enthousiast team van kaderleden waarin persoonlijke wensen natuurlijk ruimschoots bespreekbaar zijn. Minimale leeftijd om vrijwilliger of kaderlid te worden is 18 jaar.
Interesse om als kaderlid of als vrijwilliger te fungeren in ons korps? Neem dan contact via ons contactformulier.